Ben je zelfstandig ondernemer in de bouw? Dan hoeven wij je waarschijnlijk niet te vertellen dat je de nodige risico’s loopt. Gelukkig kun jij jezelf hier grotendeels tegen indekken door de juiste verzekeringen af te sluiten. Omdat er nogal wat zakelijke verzekeringen zijn, weet je misschien niet welke je wel en niet af moet sluiten. Daarom hebben wij hier 5 verzekeringen op een rijtje gezet die handig zijn voor je bouwbedrijf.
 

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bouwbedrijven zijn niet verplicht om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar toch zien we dat veel bedrijven in de bouw deze verzekering wel afsluiten. Op zich niet gek, want in deze sector is de kans dat je schade aanricht aan (spullen van) een ander relatief groot. Zo kan één van je medewerkers bijvoorbeeld iets van de steiger stoten, waardoor de auto van een ander schade oploopt. Omdat de schade ontstaan is tijdens werktijd, wordt jouw bedrijf hier aansprakelijk voor gesteld. Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dan vergoedt je verzekeraar de schade.
 

2. CAR-verzekering

Er zijn maar weinig bouwbedrijven die alleen de basisdekking van een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Aanvullend wordt er vaak een constructie all risk verzekering – ook wel CAR-verzekering genoemd – afgesloten. Deze verzekering dekt schade die je veroorzaakt tijdens bouw- en onderhoudswerkzaamheden. Bovendien ben je verzekerd voor diefstal van bouwmaterialen als je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uitbreidt met een CAR-verzekering.
 

3. Rechtsbijstandverzekering

Als bouwbedrijf krijg je vaak te maken met verschillende partijen, zoals opdrachtgevers, leveranciers en werknemers. Je houdt er misschien geen rekening mee, maar er kan een conflict ontstaan tussen jou en één van deze partijen. Je probeert dit waarschijnlijk eerst onderling op te lossen, maar dit lukt niet altijd. Mondt het conflict uit in een rechtszaak? Dan heb je juridische hulp nodig. Bouwbedrijven die een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebben, hoeven dit niet zelf te regelen. Een verzekeraar zorgt ervoor dat je juridische hulp krijgt en vergoedt bovendien de kosten.
 

4. Inventarisverzekering

Bedrijven die actief zijn in de bouwsector, maken vaak gebruik van gereedschappen, apparaten en machines. Als je deze niet op de bouw gebruikt, staan ze in je bedrijfspand en behoren ze tot de inventaris van je bedrijf. Veel ondernemers denken dat de spullen hier veilig zijn, maar dat is niet altijd het geval. Er kan immers brand uitbreken, waardoor gereedschappen, apparaten en machines beschadigen. Overweeg daarom ook een inventarisverzekering af te sluiten. Hiermee hoef je niet bang te zijn dat je zelf opdraait voor schade aan de inventaris.
 

5. Autoverzekering

Werk je veelal op locatie? Dan staan er waarschijnlijk verschillende auto’s op naam van je bedrijf. Jij en je medewerkers kunnen zich dan makkelijk verplaatsen van A naar B en bovendien zijn ze in de gelegenheid om spullen mee te nemen. Reden genoeg om deze voertuigen goed te verzekeren. Je hebt in ieder geval een autoverzekering nodig, want dat is verplicht. Veel bouwbedrijven beperken zich niet tot één van de drie standaarddekkingen, maar sluiten ook aanvullende verzekeringen af. Zo verzekeren ze bijvoorbeeld ook spullen in het voertuig tegen diefstal en beschadigingen.